Lainan todellinen vuosikorko

Mitä tarkoittaa lainan todellinen vuosikorko?

Mitä asioita lainatarjouksissa kannattaa vertailla?

Mistä tietää mikä on halvin laina?

Näihin kysymyksiin perehdymme tarkemmin tässä artikkelissa.

 

Lainan todellinen vuosikorko

 

Mitä tarkoittaa lainan todellinen vuosikorko?

Lainan todelliseen vuosikorkoon on sisällytetty kaikki lainat kulut yhteensä. Lainan kuluja ovat muun muassa avausmaksu, palvelumaksu, tilinhoitomaksu, laskutuslisä, lainaa maksettaessa perittävä ilmoitusmaksu sekä käsittelymaksu.

Lainassa ei välttämättä ole näitä kaikkia maksuja ja summat luotonmyöntäjien välillä poikkeavat toisistaan. Tästä syystä lainavertailua on vaikea tehdä jokaisen kulun kohdalla erikseen, vaan paremminkin lainavertailussa kannattaa kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon.

Esimerkki 1. tarjotusta lainasta: Lainaa 10 000 euroa, laina-aika 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0 %, lainan todellinen vuosikorko 6,26 %. Takaisinmaksettava summa 11 623 euroa. Lainan kuukausierä 5 vuoden maksuajalla 193,71 euroa kuukaudessa.

Esimerkki 2. tarjotusta lainasta: Lainaa 10 000 euroa, laina-aika 5 vuotta, sisältää luoton perustamismaksun, laskutuksen sekä luotonhoitomaksun. Nimelliskorko 7,95 %, viitekorko 3 kk Euribor, lainan todellinen vuosikorko 9,6 %. Lainan kuukausierä 190 euroa.

Yllä olevissa esimerkeissä lainasummat ja maksuajat ovat samoja, mutta lainan kulut ja korko esitetään hieman eri tavalla. Huomio kannattaa kiinnittää lainan todelliseen vuosikorkoon, niin lainavertailu on huomattavasti helpompaa. Kun lainasummat ja maksuaika ovat lainatarjouksissa samat, niin lainavertailu on luotettavampaa ja selkeämpää. Sen vuoksi pyydä lainatarjoukset aina samoille lainasummille ja maksuajoille.

Lainalaskurin avulla voit ennen varsinaisen lainahakemuksen täyttämistä arvioida omaa lainatarvettasi ja laskea miten lainasumma sekä maksuaika vaikuttaa lainan tulevaan kuukausierään.

 

Mitä asioista lainatarjouksissa kannattaa vertailla?

Ensimmäinen vertailtava asia on lainan todellinen vuosikorko. Jos lainatarjouksien todellisissa vuosikoroissa ei ole suuria eroja, kannattaa seuraavaksi kiinnittää huomiota lainan muihin ominaisuuksiin.

Vertaa lainatarjouksissa seuraavia seikkoja:

  • Mikä on lainan todellinen vuosikorko?
  • Onko lainatuote sopiva?
  • Maksetaanko laina heti tilille vai onko kyseessä joustoluotto?
  • Onko lainaan mahdollista saada maksu- tai lyhennysvapaata?
  • Voiko lainaan yhdistää nykyisen velan?

Aina yksinomaan lainan todellinen vuosikorko ei ole lainatarjouksien valinnassa se ratkaiseva tekijä, vaan lainapäätöksen syntymiseen vaikuttaa myös paljon lainan käyttökohde ja kuinka nopeasti laina maksetaan tilille.

Suurin osa suomalaisista tietää, että pikavippi on kalliimpi laina kuluiltaan kuin esimerkiksi kulutusluotto, mutta laina hyväksytään siitäkin huolimatta, koska tarvetta lainalle on heti.

 

Mistä tietää mikä on halvin laina?

Suomeen astui 1.9.2019 voimaan uusi vakuudettomia lainoja koskeva korkokattolaki. Lainan nimellinen vuosikorko tulee uuden lain myötä olla korkeintaan 20% ja lainan muut lisäkulut korkeintaan 150 euroa vuotta kohden. Tämän uudistuksen myötä voidaan sanoa, että nyt lainamarkkinoilla olevat lainat ovat huomattavasti halvempia kuin ennen lakimuutosta olleen lainat.

Lainan kilpailuttaminen usean eri lainantarjoajan kesken uudella alhaisemmalla lainan korolla ja muilla kuluilla auttaa hakijaa selvittämään mistä löytyy hänelle halvin laina.*

*Lue lisää vertaalainaa.fi palvelusta lainojen kilpailuttamisesta.

Tähän kun ei ole yhtä selkeää vastausta, koska lainaehtoihin vaikuttaa hakijan oma maksukyky, hakijan ikä, haettava lainasumma sekä valittu takaisinmaksuaika.

Täytä etusivulla oleva maksuton lainahakemus ja pyydä henkilökohtaiset lainatarjoukset vertailtavaksesi.