Laske lainan todellinen vuosikorko ja kilpailuta pankit

Palvelumme avulla saat selville henkilökohtaisen lainasi todellisen vuosikoron.

Me voimme kilpailuttaa pankit ja muut luotonantajat puolestasi.


Tavoitat yhdellä hakemuksella noin 25 eri pankkia


Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10.000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% – 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0-150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 1000 – 60.000 €.


 

Mitä tarkoittaa lainan todellinen vuosikorko?

Mitä asioita lainatarjouksissa kannattaa vertailla?

Mistä tietää mikä on halvin laina?

Näihin kysymyksiin perehdymme tarkemmin tässä artikkelissa.

 

Lainan todellinen vuosikorko

 

Mitä tarkoittaa lainan todellinen vuosikorko?

Lainan todelliseen vuosikorkoon on sisällytetty kaikki lainat kulut yhteensä. Lainan kuluja ovat muun muassa avausmaksu, palvelumaksu, tilinhoitomaksu, laskutuslisä, lainaa maksettaessa perittävä ilmoitusmaksu sekä käsittelymaksu.

Lainassa ei välttämättä ole näitä kaikkia maksuja ja summat luotonmyöntäjien välillä poikkeavat toisistaan. Tästä syystä lainavertailua on vaikea tehdä jokaisen kulun kohdalla erikseen, vaan paremminkin lainavertailussa kannattaa kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon.

Esimerkki 1. tarjotusta lainasta: Lainaa 10 000 euroa, laina-aika 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 5,0 %, lainan todellinen vuosikorko 6,26 %. Takaisinmaksettava summa 11 623 euroa. Lainan kuukausierä 5 vuoden maksuajalla 193,71 euroa kuukaudessa.

Esimerkki 2. tarjotusta lainasta: Lainaa 10 000 euroa, laina-aika 5 vuotta, sisältää luoton perustamismaksun, laskutuksen sekä luotonhoitomaksun. Nimelliskorko 7,95 %, viitekorko 3 kk Euribor, lainan todellinen vuosikorko 9,6 %. Lainan kuukausierä 190 euroa.

Yllä olevissa esimerkeissä lainasummat ja maksuajat ovat samoja, mutta lainan kulut ja korko esitetään hieman eri tavalla. Huomio kannattaa kiinnittää lainan todelliseen vuosikorkoon, niin lainavertailu on huomattavasti helpompaa. Kun lainasummat ja maksuaika ovat lainatarjouksissa samat, niin lainavertailu on luotettavampaa ja selkeämpää. Sen vuoksi pyydä lainatarjoukset aina samoille lainasummille ja maksuajoille.

Lainalaskurin avulla voit ennen varsinaisen lainahakemuksen täyttämistä arvioida omaa lainatarvettasi ja laskea miten lainasumma sekä maksuaika vaikuttaa lainan tulevaan kuukausierään.

 

Mitä asioista lainatarjouksissa kannattaa vertailla?

Ensimmäinen vertailtava asia on lainan todellinen vuosikorko. Jos lainatarjouksien todellisissa vuosikoroissa ei ole suuria eroja, kannattaa seuraavaksi kiinnittää huomiota lainan muihin ominaisuuksiin.

Vertaa lainatarjouksissa seuraavia seikkoja:

  • Mikä on lainan todellinen vuosikorko?
  • Onko lainatuote sopiva?
  • Maksetaanko laina heti tilille vai onko kyseessä joustoluotto?
  • Onko lainaan mahdollista saada maksu- tai lyhennysvapaata?
  • Voiko lainaan yhdistää nykyisen velan?

Aina yksinomaan lainan todellinen vuosikorko ei ole lainatarjouksien valinnassa se ratkaiseva tekijä, vaan lainapäätöksen syntymiseen vaikuttaa myös paljon lainan käyttökohde ja kuinka nopeasti laina maksetaan tilille.

Suurin osa suomalaisista tietää, että pikavippi on kalliimpi laina kuluiltaan kuin esimerkiksi kulutusluotto, mutta laina hyväksytään siitäkin huolimatta, koska tarvetta lainalle on heti.

 

Mistä tietää mikä on halvin laina?

Suomeen astui 1.9.2019 voimaan uusi vakuudettomia lainoja koskeva korkokattolaki.

Lainan nimellinen vuosikorko tulee uuden lain myötä olla korkeintaan 20% ja lainan muut lisäkulut korkeintaan 150 euroa vuotta kohden. Tämän uudistuksen myötä voidaan sanoa, että nyt lainamarkkinoilla olevat lainat ovat huomattavasti halvempia kuin ennen lakimuutosta olleen lainat.

Lainan kilpailuttaminen usean eri lainantarjoajan kesken uudella alhaisemmalla lainan korolla ja muilla kuluilla auttaa hakijaa selvittämään mistä löytyy hänelle netin halvin laina.

Tähän kun ei ole yhtä selkeää vastausta, koska lainaehtoihin vaikuttaa hakijan oma maksukyky, hakijan ikä, haettava lainasumma sekä valittu takaisinmaksuaika.

Täytä etusivulla oleva maksuton lainahakemus ja pyydä henkilökohtaiset lainatarjoukset vertailtavaksesi ja löydät tarpeeseesi sopivan ja halvimman lainan.

Lisäys: Lainojen korkokatto puolittui vain 10% suuruiseksi 1.7.2020.

Hallitus päätti puolittaa 1.9.2019 säädetyn 20% korkokaton koronapandemiaan vedoten. Useat talousvaliokunnan jäsenet olivat tätä puolitusta vastaan ja ehdottivat lakimuutoksen hylkäämistä. Laki ajettiin kuitenkin läpi ja se määrättiin olevan voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Joulukuussa tälle väliaikaiselle laille suunniteltiin kuitenkin jatkoa ja uusi lähes vastaavan sisältöinen laki saatiin voimaan 1.1.2021 alkaen ja sen on määrä olla voimassa 30.9.2021 saakka. Suurin ero vanhan ja uuden väliaikaisen lain sisällössä on se, että netin kautta haetun lainan nimelliskorko saa olla korkeintaan 10 %, kun taas luottokorteissa ja hyödykesidonnaisissa lainoissa lainan nimelliskorko saa olla 20 %. Voidaankin siis tulkita että näillä toimillaan hallitus kannustaa kuluttajia hakemaan edullista lainaa netistä ja välttämään luottokorttien ja muiden hyödykesidonnaisten luottojen käyttöä.

Lainalaskuri.fi
Logo